Workshop Iulie 2019
Dilema
satelor
săsești
Tomayto, tomahto
Update! A fost finalizată lista cu participanții la WSDF019
Taxă de participare: 150 lei (cazarea și masa sunt incluse)
DESPRE WSDF019
Workshop-ul intitulat 'Dilema Satelor Săsești' 2019 este un workshop exploratoriu, care își propune o nouă metodă de abordare a problematicii satelor săsești.
Atelierele din acest an vor fi diversificate și se vor concentra în jurul Grădinii Bisericii Evanghelice din Gușterița, și nu numai.
ACTIVITĂȚI
Activitățile vor fi:
Conceperea unui sistem de trasee de agrement între Sibiu și punctele de interes din vecinătate, care să asigure o legătură atractivă între grădina comunitară de la Gușterița și alte zone de interes. Traseele vor fi transpuse pe o platformă online.
Conceperea și machetarea unor materiale de promovare: broșuri, afișe, pliante, dedicate serviciilor și produselor oferite de grădina comunitară din Gușterița.
Scanarea 3D a unui obiectiv din cadrul Bisericii Evanghelice din Gușterița, realizarea unui releveu pe baza scanării și a unei propuneri de reabilitare a obiectivului ales.
Pe lângă toate acestea, vor fi desfășurate activități practice în grădina comunitară, pentru a familiariza studenții cu flora și fauna din grădină!
MOD DE LUCRU
Activitățile desfășurate vor fi realizate doar în echipă. Workshop-ul încurajează comunicarea și discuțiile în contradictoriu, tocmai pentru că ele generează întotdeauna soluțiile cele mai bune.
Fie că ești expert la desen de mână, fie că ești un mare fan al lucrului pe calculator și al noilor tehnologii precum scanarea și printarea 3D, workshop-ul WSDF îți va permite să te exprimi așa cum știi tu mai bine.
Paleta diversificată de activități a fost concepută tocmai pentru a răspunde diferitelor competențe și preferințe ale participanților la workshop.
Echipa de îndrumare
ANDREI MITREA
lect. dr. arh
DANA MILEA
asist. dr. urb
FLORIN MUREȘANU
lect. dr. arh
drd. arh
MARIAN LAZĂR
MONICA MUREȘANU
asist. dr. arh
drd. urb
CORINA CHIRILĂ
MARIUS DIACONU
arh.
Program
17 Iulie
Sosirea la Sibiu
18 Iulie
Detaliile vor fi comunicate la o dată ulterioară
19 Iulie
Detaliile vor fi comunicate la o dată ulterioară
21-22 iulie
Detaliile vor fi comunicate la o dată ulterioară
23 iulie
Detaliile vor fi comunicate la o dată ulterioară
24 iulie
Încheierea atelierelor de lucru
Întoarcere în București
20 Iulie
Detaliile vor fi comunicate la o dată ulterioară
Locul de
desfășurare
Despre Gușterița:
Despre Dealu Frumos:
"Parohia Evanghelică-Luterană din Sibiu şi-a propus un proiect inedit: de a realiza în ansamblul bisericii fortificate din Sibiu-Gusteriţa un centru educaţional pentru mediu şi tineret. Certificarea Parohiei Sibiu în sistemul comunitar de management de mediu şi audit EMAS ca a doua instituţie din ţară subliniază importanţa pe care o acordăm protejării Creaţiei. Analizăm şi evaluăm efectele pe care le au acţiunile noastre asupra mediului înconjurator. Punem accent pe reducerea consumului de electricitate şi combustibil, utilizarea energiilor regenerabile, reciclarea deşeurilor, biodiversitate, mobilitate urbana adecvată şi alimente produse în mod ecologic. Noi lucram transparent şi comunicăm experienţele noastre şi ne afirmam dorinţa de a aduce contribuţii continue la protejarea mediului înconjurător. O parte importantă a activităţii noastre este de a sădi dragoste şi respect faţă de mediul înconjurător în conştiinţa tinerei generaţii. Pornind de la aceste principii s-a născut ideea reutilizării unei întregi biserici fortificate săseşti de la marginea Sibiului: prin transformarea ei într-un centru educaţional pe teme de protecţia mediului."
sursa: http://hermannstadt.evang.ro/ro/gusterita-verde-educatie-si-mediu/ [10.06.2019]
"Dealu Frumos este un sat în comuna Merghindeal din județul Sibiu. Mai demult și românii îi spuneau Șulumberg sau Șulemberg, după numele dat de sași. Dealu Frumos/Schönberg/Lesses a fost atestat documentar în 1280, într-un act de vânzare-cumpărare prin care Greavul Gerlachus de Pulgromonte (denumirea lat. a Dealului Frumos pe atunci) cumpăra o moară din Stejeriș [...]. În anul 1250 este menționată o bazilică romanică, cu trei nave, fără clopotniță, pe locul căreia, prin modificări și extinderi repetate, a fost construită actuala biserică-hală gotică.
Biserica a fost fortificată și întărită cu două turnuri de apărare, probabil din secolul al XV-lea. Tot în acest secol a fost construit și turnul clopotniță. Transformările gotice au avut loc până în 1522, când a fost lărgită și incinta fortificației, an înscris pe nișa de deasupra intrării în cetate."
sursa: https://povestisasesti.com/2013/11/19/dealu-frumos-satul-din-centrul-tarii/ [28.06.2017]